Infopult

Berger Klímatechnika

Segítünk, hogy minden szempontból megfelelő klímaberendezést válasszon.

Milyen teljesítményű gépet vegyek?
Mit szeretnék csak hideget vagy tisztább levegőt is?
Milyen kialakítású klímát válasszak?
Számít a megjelenés?
Számít a készülék fogyasztása?
Mennyibe kerül egy klíma beszerelés, beüzemelés?
Mit tartalmazhat a klíma felszerelése?
Beüzemelés munkamenete?
Már van klíma-berendezésem, de a klíma bekapcsolás után büdös, dohos pince szagot fúj ki! Mit tehetek ellene?
Allegiás vagyok, milyen klímát válasszak?
Hosszútávra tervez, és ezért nem szeretne nyaranta akár több 10 000 Ft-ot kidobni az ablakon? Milyen klímák lesznek az ön társai? Melyik gyártó bízik meg legjobban a klímáiban?
Lehetséges a teljes hagyományos, gázkazánnal vagy távhővel történő fűtés elhagyása és helyette klímával fűteni? Milyen előnyei vannak, ha a klíma fűteni is tud?
A klímaberendezés szűrőrendszerei: hogyan működik és milyen tüneteket okozhat?
Antiallergén szűrő, mi az hogy allergén?
Mik a klíma előnyei?
Mekkora klímaberendezés szükséges a lakásunkba, irodánkba, üzletünkbe?
Minek a teljesítménye a kW?
Mit kell tudni az elhelyezésről?
Miért szükséges, hogy szakember szereljen be klímát?
Hogy használjam otthon a klímaberendezést?
Kell-e karbantartani a klímaberendezést?
Kell-e pótolni a hűtőközeget klíma használat során?
Miért jó dolog az autóklíma?
Miért fontos a klíma (légkondicionáló) karbantartás?
Mi az a hőszivattyú?
Hogyan működik a hőszivattyú?
Miért jó a hőszivattyú?
Mire használható a hőszivattyú?
Mi szükséges a hőszivattyú működéséhez?
A hőszivattyú megújuló energia forrást használ?
Mik az előnyei a hőszivattyúnak?
Mikor térül meg a hőszivattyú?
Van valamilyen akadálya a hőszivattyúk alkalmazásának?


Milyen teljesítményű gépet vegyek?
Ez függ a helység alap területétől, tájolásától, belmagasságtól, üveg felületek nagyságától, tehát elég összetett feladat meghatározni milyen teljesítmény kell egy adott feladathoz.
És akkor egy gyors számolási módszer, ami messze nem szakszerű, de aki most kezd a klímatizálás felől érdeklődni és költségeit tervezni, annak azt gondolom, elég lehet.
Tehát egy átlagos családi ház klímatizálásához megközelítőleg 10m2-re kell kb. 1kW hűtőteljesítmény.
Ha a helység tetőtérben vagy nagy déli-délnyugati ablak felülettel rendelkezik, akkor a teljesítményben felfelé legközelebbi gépet válasszuk. Ha pedig alsó szint vagy külső redőnyökkel rendelkezik, amik napi használatban is vannak. Válaszuk a teljesítmény lefelé legközelebbit.

Ha 5,2kW-nál nagyobb szám jött ki az előző szakaszban, akkor a villamos hálózatunk is határt szabhat. Itt több lehetőség is kínálkozik a túlzott elektromos hálózat bővítés elkerülésére. Ami nem olcsó, és mivel a klíma berendezés nem mindennap és nem napi 24 órában üzemel általában felesleges is. Az egyik megoldás kettő vagy több készülék vásárlása, amelyek kevésbé terhelik a villamos hálózatot induláskor, így kisebb biztosító is elég lehet.
A másik az INVERTERES klíma technológiával felszerelt gép választása. Ezek a gépek az mellett, hogy a legtakarékosabb és legszélesebb üzemelési tartománnyal rendelkeznek, rendkívül lágyan indulnak szinte nem is kell nekik nagyobb biztosító mint amennyi a maximális fogyasztásuk. Lehetséges megoldás a MULTI készülék választása is. Ezek a klímák egy kültéri egységgel több beltéri egységet tudnak kiszolgálni. Három csoportba sorolhatjuk őket:
– egy kültériben több független rendszer összeépítése. Ezeknek az olcsóságuk és a kisebb induló áram mellett előnyük, hogy csak egy doboz van a falon kívül. Energia felhasználás szempontjából nem tudnak előny felmutatni.
– egy kültériben kettő vagy több hűtőkompresszor összeépítése. Ezek a klímák nem sokkal kerülnek többe, mint az előző technika, de lényegesebben takarékosabbak. Hogy miért? Mert a két vagy több kompresszor nem egyforma teljesítményű, így lépcsőzetesen indíthatóak a hűtési igény szerint. Először a 40% teljesítményű indul el, ha ez kevésnek bizonyul, akkor átkapcsol a 60% teljesítményűre, és ha még ez sem elégséges, bekapcsol a harmadik is. Tehát 3 lépcső van már is 40% 60% 100%, ezzel a módszerrel energia felhasználás és zaj csökkenést érhetünk el. És mind ezt olcsón, mert csak az elektronikát kell kiokosítani, nem kell plusz drága gép egységeket beépíteni. Ilyen elven működik az MPS Variable rendszer.
– egy kültériben kettő vagy több hűtőkompresszor összeépítése, és ezekből egy darab folyamatos INVERTER szabályozású. Ezek a klímák a ma elérhető leghatékonyabb gépek. A szabályozható kompresszor mindig csak a szükséges mértékben forog. Ha eléri a teljesítménye maximumát, akkor beindul egy hasonló teljesítményű, de fix fordulatú kompresszor. Ha a fix kompresszor teljesítménye sem elég, akkor az INVERTER vezérlésű kiegészíti. Itt már nincs felesleges hűtő teljesítmény létrehozásáról szó sosem. Jelenleg ilyen az MPS INVERTER rendszer, ami egészen 8 beltéri egységig növelhető.


Mit szeretnék csak hideget vagy tisztább levegőt is?
Választhatunk elektronikus úton működő szűrőrendszerrel felszerelt klímát. Amikor a levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain, és a rendszer hatásosabban szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat, élelmiszer illatot, cigaretta füstöt. Mindemellett lebontja a baktériumok sejtfalát, és tökéletesen elpusztítja azokat, ezáltal hatékonyan sterilizál.
Választhatunk levegőt IONizáló klímát is. Vízesések, erdők, patakok közelében a levegő jóval több negatív iont tartalmaz, mint pl. a városi, ipari területeken. A negatív ionok csökkentik a levegő por és füst tartalmát, közömbösítik a szagokat.


Milyen kialakítású klímát válasszak?
Többféle kialakítású klíma közül választhat:
Oldalfalra szerelhető:
Magasan falra szerelve a leggyakrabban választott kivitel, de nem mindig a legjobb megoldás. Nagy terekhez nem igazán megfelelő, viszont egy helység klímatizálására tökéletes, amennyiben nem nagyobb, mint 50–70 m2.

Mennyezetre szerelhető:
Hosszú, keskeny és sűrűn berendezett helységekhez ajánlott. Boltok üzletekhez kiváló megoldás, a gép a mennyezet vonalában fújja ki a hideg levegőt, akár 10 - 15 méterre is a nélkül hogy a bent tartózkodókat zavarná a huzat.

Mennyezet fölé szerelhető:
Ha számít a kinézet és nagy helységet kell megfelelő mennyiségű hideg levegővel ellátni, és friss levegő bejuttatására is szükség van, ez a klíma a megoldás. Két kivitel is kínálkozik, a mennyezeti kazettába szerelhető, és a légcsatornás klíma, amiből csak a befúvó és elszívó rácsok látszanak, vagy megfelelő látvány terv esetén még azok sem.

Padlóra állítható:
A padlóra állítható klíma nagy és viszonylag alacsony helységek klímatizálására készült. Pl.: tárgyaló és előadó termek, ahol nincsenek magas tárgyak a helységben.


Számít a megjelenés?
Választhatunk formatervezett klímát. Már több gyártó is kínál formatervezett klímát, pl. LG ART-COOL, PANASONIC Deluxe, Fisher Art. Ha külső megjelenés számít, vagyis nem jelenhet meg az épület homlokzatán kültéri egység, akkor a mobil klíma is megoldás lehet. De ez mindenképpen egy kényszermegoldás, mindig igyekszünk elkerülni a beépítését a viszonylag zajos üzemmódja és nem túl jó hatékonysága, valamint a mindennapos gondoskodás miatt sem egy elterjedt megoldás.


Számít a készülék fogyasztása?
A hagyományos klíma készülékektől eltérően az inverteres légkondicionálók a fűtési és hűtési igényhez igazítva tudják szabályozni a kompresszorok fordulatszámát. Amikor a helyiség hőmérséklete eléri az Ön által kívánt értéket, az inverteres készülékek alacsony fordulatszámon járatják a kompresszorokat, így kb. 44% energia megtakarítást biztosítanak a hagyományos megoldáshoz képest.


Mennyibe kerül egy klíma beszerelés, beüzemelés?
Az ár alakulása több dolog függvénye.
– A klíma szerelése utólag vagy már az építkezés kezdeti szakaszában elkezdődik?
Az előszereléssel a kábel csatornák, és az utólagos festés javítás ára megtakarítható.

– Milyen kialakítású a klíma?
Az oldalfali gépek felszerelése a legegyszerűbb és leggyakoribb, ezért ezek felszerelése tekinthető alapnak, kb. 6kW teljesítményig.

– Milyen távolságban helyezkedik el a kültéri a beltéritől?
A fal egyik illetve a másik oldalától a 15–20 méterig terjedhet. A 3–5 méter az átlagos.

– Milyen magasságban helyezhetőek el az egységek?
Beltérben a 2,5–3 m, kültérben a 4–5 méter az átlagos, amennyiben a kültéri ablak alá vagy erkélyre szerelhető akkor a magasság nem nehezítő körülmény. Ha a klíma felszerelése létráról nem oldható meg, akkor állvány építése is szükséges lehet, ami már nem alapszerelésnek mondható.

– Milyen anyagból van az épület, illetve hány falon és berendezési tárgyon kell a csőrendszert átvezetni?
Beton épületben az egy 25 cm fő fali átvezetés, és egy válaszfali az alap. Tégla épületben egy 30 - 50 cm fal és egy válaszfal az alap. Gipszkarton és OSB falaknál az előre kialakított rögzítési pontok az alap. A kicsapó pára (kondenzvíz, cseppvíz) nem kültérbe vezetése, pl. mosdó csatlakozó már szintén nem alapszolgáltatás.


Mit tartalmazhat a klíma felszerelése?
– Kiszállás.
– A helység szükség szerinti védő fóliázása.
– Az összekötő csővezeték fal áttöréseinek elkészítése, helyi por elszívással.
– Az összekötő csővezetékek berendezési tárgyakon való átvezethetőségének megoldása.
– Az összekötő csővezeték fal horonyba vésése, helyi por elszívással.
– A csőrendszer beszerelése, speciális klíma technikai rézcsőből (KS).
– A csőrendszer szigetelése zártcellás kaucsuk szigetelő anyaggal.
– A csőrendszer rögzítése falhoronyba.
– A csőrendszer rögzítése falra.
– A csőrendszer szaniter csatornával burkolása.
– A beltéri alaplap felrögzítése, helyi por elszívással.
– A kültéri tartó konzol felszerelése, helyi por elszívással.
– A beltéri egység hűtőközeg csatlakozásának elkészítése.
– A beltéri egység hűtőközeg csatlakozásának párát kizáró szigetelése.
– A beltéri egység és a kültéri egység összekötő elektromos vezetékeinek sorrend helyes bekötése.
– A beltéri egység kondenzvíz vezetékének csatlakoztatása.
– A klíma betápláló vezetékeinek a kiépített dugaljig, vagy szakaszkapcsolóig vezetése, hazai szabványnak megfelelő dugvilla felszerelése.
– A kültéri egység konzolra felhelyezése.
– A kültéri egység vibrációmentes tartó konzolhoz rögzítése.
– A kültéri egység hűtőközeg csatlakozásának elkészítése.
– A hűtőközeg vezeték légtelenítése vákuum szivattyúval.
– A csőrendszer páratartalmának ellenőrzése, esetleges páratartalom eltávolítása.
– A kültéri egység elektromos vezetékeinek sorrend helyes bekötése.
– A hűtő rendszer hűtő közeggel való elárasztása.
– Kültéri egység fűtés üzemi kondenzvíz vezetékének kiépítése, csatlakoztatása.
– Beüzemelés üzem próba.
– A szükséges hűtőközeg mennyiség kiegészítése.
– Takarítás
– Kezelési tanácsok, oktatás.
– Zöldkártyás garancia levél és beüzemelési napló érvényesítése.

Mint ebből a rövid felsorolásból is látható nehéz pontos összeget mondani.
Egy átlagos helyre oldalfali split klíma felszerelése, beüzemelése 50000 Ft (+ ÁFA). Mely tartalmaz:
– 5 méter összekötő csövet a gyártók általában ezt jelölik minimum csőhossznak. A további méterek díja 5000 Ft (+ ÁFA)/méter (Vezérlő kábel kültéri és beltéri között, a rézcső pár a párazáró szigeteléssel)
– A szaniter takaró csatornát falon kívüli szerelésnél.
– A kültéri tartó konzolt, rezgéscsillapító gumibakkal.
– Vagy falba szerelésnél a falba süllyesztést, fal vissza vakolását festését viszont nem. Ezt a munkát lakott lakásban is el tudjuk végezni, helyi porelszívással és fóliatakarással.


Beüzemelés munkamenete
Speciális szerszámokat és porszívót használunk a klímaszerelés folyamán. A szükséges furatok elkészítését maximális odafigyeléssel végezzük, így a klímaberendezés szerelés alkalmával végzett munka minimális kosszal jár. Az értékeket, bútorokat letakarjuk, illetve fóliázzuk, szükség esetén elpakoljuk, majd a szerelés végeztével visszaállítjuk eredeti helyére. A kültéri egységet a szabadban, a beltéri egységet pedig a leendő légkondicionálni kívánt helységben felszereljük. A két klíma egységet vörösrézcsövekkel – melyek párazáró szigeteléssel vannak ellátva – illetve elektromos kábellel kötjük össze; majd a kondenzvizet elvezetjük a legalkalmasabb helyre.
Ez után következik a próbaüzemelés, amely nyomáspróbából, szivárgásvizsgálatból, vákuumszivattyúzásból, és a hűtőközeg ráengedéséből áll. Ha mind ez megtörtént, akkor tájékoztatjuk a kedves vásárlót a klímakészülék helyes használatáról, a beltéri egység szűrőjének tisztításáról, illetve a következő karbantartási idő esedékességéről.
Kitöltjük a garanciára vonatkozó papírokat, az elvégzett munkáról szóló számlát, valamint átadjuk a magyar nyelvű használati útmutatót. A szerelés végeztével magunk után feltakarítunk és minden általunk keletkezett apró törmeléket, illetve szemetet elszállítunk. Egy alapszerelés – 3m-en belüli rézcső elvezetés esetén – 3–4 órát vesz igénybe. Felelősséget vállalunk a munkánkért, a tisztaságért és a véletlenül okozott kár megtérítéséért.


Már van klíma-berendezésem, de a klíma bekapcsolás után büdös, dohos pince szagot fúj ki! Mit tehetek ellene?
Legjobb megoldás a klíma folyamatos üzemeltetése lenne. Otthon tartózkodáskor 25–26 ºC;, ha nincs otthon senki akkor plusz 2–3 ºC magasabb hőfokon. Ilyenkor a klíma, ha eléri a beállított hőfokot, a kültéri kikapcsol és a következő bekapcsolásig a ventillátor ki tudja szárítani a beltérit. Ha pedig nincs víz a gépben, nincs ami úgymond belebüdösödjön.


Allegiás vagyok, milyen klímát válasszak?
Ha Ön, vagy családtagja allergiás, egészségi állapotuk miatt sem mindegy milyen klímát választ! Kisgyermekei vannak? Még egy ok, hogy elolvassa ajánlásunkat! Az alsókategóriás olcsó, noname klímák olyan szűrőrendszerrel rendelkeznek, amik annyira szűrik a levegőt, hogy épp csak forgalomba lehessen hozni őket. Viszont a középkategóriás klímáknál is vigyáznia kell, mert nem mindegyik szűrője annyira kifinomult és összetett, hogy - bármilyen esetben, 100%-ig megbízhatna bennük.

Mikor kell elgondolkoznia azon, hogy az átlagosnál jobban oda kell figyelnie a klíma szűrőrendszerére?
1. Önnek kisgyermekei vannak, akiknek még természetesen gyengébb az immunrendszerük.
2. Allergiás, vagy bármilyen más olyan orvosi problémával küzdő személyek tartózkodnak a klímatizált helyiségben, akinek fontos a jó levegő. Ezekben az esetekben csak komoly szűrővel ellátott berendezést válasszon. Hallott már a Samsung 2007-es újdonságáról - az MPI rendszerről? Ez sokkal több, mint egy normál szűrő! Az MPI (Micro Plasma Ion) az első olyan technológia a világon, mely aktív hidrogén- és oxigénionok segítségével állít elő nagy tisztaságú levegőt.

Miután a Brit Allergia Alapítvány tesztjeivel igazolta az MPI hatékonyságát, azóta ezt a technológiát használják a repülőgépeken is, hogy friss és egészséges levegő legyen a fedélzeten. Talán nem véletlenül... Ennek segítségével óránként 20 m3 vírusoktól és baktériumoktól tökéletesen megtisztított levegőt kap. Ez a 20 m3 egyébként arra elegendő, hogy egy hálószoba levegőjét rövid idő alatt teljesen megszűrje. Hogy ha valaki például influenzás, jóval kisebb az esélye annak, hogy a szobában más is megbetegszik.


Hosszútávra tervez és ezért nem szeretne nyaranta akár több 10 000 Ft-ot kidobni az ablakon? Milyen klímák lesznek az ön társai? Melyik gyártó bízik meg legjobban a klímáiban?
Egy autót fenntartani nem olcsó mulatság. Egy klímát már sokkal könnyebb. De ahogy az autóknál is választhat benzinest és dízelt, úgy ez a lehetősége megvan a klímák esetében is.
Hasonlóság, hogy önnek gyakori használat mellett, nem csak az autók, hanem a klímák közül is érdemes "dízelt" választania. A különbség pedig az, hogy míg az autóknál mára szinte alig van eltérés, addig a légkondicionálók esetében nagyságrendekkel jobban megéri önnek egy "dízel" klíma!
Na, elég a titkolózásból, lássuk mirőől is van szó! Mi az, hogy "dízel" klíma?
A hasonlat a klíma és az autó fenntartási költségére vonatkozik. Egy fix kompresszoros klímához valamivel alacsonyabb áron juthat, mint az inverteres párjához, viszont az inverterest SOKKAL OLCSÓBB fenntartani. "Mennyivel?" Általában 40%-kal!
Hogy lehetséges ez? Nem akarom önt bonyolult technikai dolgokkal untatni, ezért csak röviden, tömören elmondom, mi a leglényegesebb működési különbség a fixkompresszoros és az inverteres klíma között. A hagyományos klímaberendezések fixkompresszorral vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a klíma fix fordulatszámon - 100%-on tud csak hűteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a klímák, csak egyféleképpen tudnak működni, méghozzá úgy, hogy engedi túlmelegedni a helyiséget, majd túl kell hűtse, mivel csak 100%-os teljesítmény tud leadni. Ezek a típusú klímaberendezések minden esetben, amikor a kompresszor elindul, a maximális fogyasztási mutatókat produkálják, így jóval gazdaságtalanabbak az inverteres készülékeknél. Az inverteres kompresszorral szerelt gépek viszont általában az A vagy az AA energiaosztályba tartoznak, és nagyon kis fogyasztással bírnak. Köszönhető mindez annak, hogy a kompresszor fokozatmentesen szabályozza fordulatszámát 60 és 130% között, így mindig csak annyit hűt amennyi éppen szükséges és annyi elektromos áramot vesz fel amennyi éppen szükséges. Ennek köszönhető a kivételesen jó fogyasztás. Itt a hőingadozás mértéke maximum 0,4 Celsius fok.

Ha sikerült kiválasztania a megfelelő teljesítményű klímát, akkor a klímájának legtöbbször nem kell 100%-os erővel hűteni.
Mi van akkor, ha elég a teljesítmény fele is, hogy lehűtse a klíma a helyiséget? Ilyenkor egy fixkompresszoros légkondicionáló egy órán belül csak 30 percet működik 100%-on, ellenben az inverteres végig megy 50%-on. "Nem értem, mi különbség van a között, hogy 100%-on megy fél órát a kompresszor és a következő fél órában áll (fixkompresszoros), vagy 50%-on egy órát (inverteres)?" És itt jön a lényeg! Az a különbség, hogy az inverteres klíma 50%-on 1 óra alatt 1 kW áram segítségével SOKKAL NAGYOBB hűtőteljesítményt tud előállítani, mint a fixkompresszoros társa 100%-on fél óra alatt. De mivel nincs szükség nagyobb hűtőteljesítményre (mert azonos hőmérsékletet szeretnénk mindkét klímával elérni), ezért kevesebb áramot vesz fel az inverteres berendezés. Mondom másképp: melyik esetben fogyaszt többet a kocsija: ha 90-nel megy vele egy órát vagy ha 180-nal fél órát? Ha önnek dízel kocsija van, gyanítom, hogy egy inverteres klíma mellett teszi le a voksát. De emellett remélem, hogy a benzinesek többsége is a fejlettebb megoldást választják, mert az olcsó fenntartási mellett számos más előnye is van az inverteres klímáknak. Ismerje meg ön is ezeket:

1. Az inverteres klíma sokkal rövidebb idő alatt képes lehűteni az ön otthonát. Hogy önnek egy forró nyári napon strandról vagy munkából hazaérve nem kell akár többször tízperceket várnia, mire kellemes idő lesz a szobájában, mivel az inverteres klíma képes 130%-os teljesítményt leadni.
2. ön az inverteres klímájával akár még fűteni is tud. "Miért, a fixkompresszorossal nem?" Átmeneti időszakokban: ősszel és tavasszal igen, de erről bővebben olvashat az Ön szerint lehetséges a teljes hagyományos, gázkazánnal vagy távhővel történő fűtés elhagyása és helyette klímával fűteni? Milyen előnyei vannak, ha a klíma fűteni is tud? témánál.
3. Soha nem csapja le a biztosítékot, mert nem egyből kapcsolja be a kompresszort, hanem fokozatosan 10-15 mp alatt.
4. Nyugodtan aludhat mellette, a fokozatosság és az egyenletes teljesítmény leadás miatt a készülék hangja is kisebb. Melyik a jobb önnek: 50%-os fordulaton egy óráig "hallgatni" a klímát, vagy 100%-on ki - bekapcsolgatva egy teljes óráig (és bekapcsoláskor felébredni)? Ha az előbbi, akkor az ön választása az inverteres klímákra esik.
5. Az előző allergiás témáról szóló részben említett MPI szűrőrendszer is csak inverteres klímákban található meg.
6. Egy fixkompresszoros klímából kijövő hideglevegő 10 fokos, amit már fúj is ki a szobába. Ez nem egészséges dolog, pláne, ha nagyon közel van Önhöz a berendezés. De a fixkompresszoros csak 10 fokosat tud fújni, mivel nem szabályozható a teljesítménye. Ezzel szemben az inverteres technológia... már Ön is tudja a megfejtést: szabályozható a teljesítmény, ezért a kifújt levegő hőmérséklete is optimális lesz. Sose lesz túl hideg, ha elég 20 fokos levegőt fújnia, ezzel csökkentve a klímás megfázásokat.
7. ön fizetne havonta 40%-kal többet amellett, hogy ezeket a felsorolt előnyöket NEM kapná meg? Ha igen, akkor válasszon egy fixkompresszoros klímát! Természetesen inverter és inverter között is van különbség. Az alsókategóriás inverteres klímaberendezések még nem biztos, hogy tudják hozni ezeket a mutatókat (pl. 40%-kal kisebb fogyasztás), de mindenképpen gazdaságosabbak, csendesebbek és más szempontból is előnyösebbek, mint a fixkompresszoros társaik.


Lehetséges a teljes hagyományos, gázkazánnal vagy távhővel történő fűtés elhagyása és helyette klímával fűteni? Milyen előnyei vannak, ha a klíma fűteni is tud?
Az általános, kialakult vélemény sokszor mindig az, hogy a klíma hűtésre való, pedig ez nem igaz. Már a legegyszerűbb klímaberendezések is léteznek hűtő-fűtő kivitelben, igaz ezek csak mint kiegészítő, átmeneti fűtést biztosítanak. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amikor ön vásárol egy alsókategóriás fixkompresszoros berendezést, akkor választhat, hogy hűtő - vagy hűtő-fűtő gépet kér. Ezekkel a fixkompresszoros klímákkal ön jó esetben 0, -5 Celsius fokos külső hőmérsékletig tud fűteni, igaz, igen rossz hatásfokon, vagyis sokat fogyasztanak. De ami tény, hogy hidegebb őszi estéken még nem kell bekapcsolnia a cirkót, a klímájával néhány perc alatt fel tudja fűteni a helyiséget és még a rossz fogyasztás ellenére is jóval olcsóbban, mint ha az egész radiátoros rendszert melegítette volna be. Sajnos, ezt a fajta fűtési funkciót évente csak keveset használhatja, de akkor nagyon jól jön. Az előbbiekben még egyáltalán nem merült ki a klímaberendezésekben rejlő fűtési lehetőség, sőt még most jön a java! Többször esett már szó az inverteres technológiáról, ami számos előnye és a nagyon jó fogyasztási mutatói mellett még azzal is büszkélkedhet, hogy fűtésben is teljes értékű berendezés tud lenni: ezek a gépek már képesek fűteni egész télen is! Köszönhetően nagy részben az inverteres technológiának, az ilyen kompresszorral ellátott klímák megbirkóznak a kinti -25 fokos hideggel is, és önnek kellemes meleget varázsolnak otthonába. Mielőtt megijedne, hogy az elektromos árammal való fűtés milyen drága, megnyugtatom önt, hogy ebben az esetben ez egyáltalán nem igaz. Ha egy elektromos hő-légbefúvót vagy egy elektromos olajradiátort üzemeltetne, na, az tényleg sokat fogyasztana. Egy inverteres klímaberendezés és a kiváló fogyasztási mutatói nem csak hűtés -, hanem fűtés üzemben is ugyanúgy megvannak. Tehát maradt az A, illetve AA energia osztály: 1kW villamos energiából ~3,8–4,2 kW fűtési energiát csináltunk. Nem rossz, igaz? Felhívnám még a figyelmét a klímával való fűtés további előnyeire! Képzelje el azt, amikor ön egy téli, 1 hetes sítúrából hazatér családjával, és a tartalékra vett gázkazán miatt csak 17 fok van a lakásban - mindenki majd meg fagy. Ha a radiátorokra várna reggelre lenne jó idő, ám inverteres klímájával - akkor is, ha kint igazi tél és -15 Celsius fok van - a helységet maximum 5 perc alatt felfűtheti, és máris jobban érzik magunkat. E rövid bemutatóban láthatta, hogy az inverteres klímaberendezésekre már rábízhatja a teljes téli szezonban való fűtést, legyen szó az ön téli weekendházáról, horgászházáról vagy akár otthonáról. Ám utóbbi esetben javaslom, hogy a felsőkategóriás berendezések közül válasszon. A felsőkategóriás klímák megbízhatóbbak, nem hagyják cserben télen se. Ha nyáron elromlik a klímája és két napig melege van, akkor az csak kellemetlen, de ha ugyanez télen történik és két napig fűtés nélkül marad a családja, abba belegondolni is rossz. Javaslom, nézze meg, milyen klímák állnak a rendelkezésére, ha egész télen gyorsan és gazdaságosan szeretné fűteni otthonát: inverteres felsőkategóriás klímák. Felmerülhet önben a kérdés, hogy akkor minek a radiátor? Lehetséges a teljes gázkazánnal történő fűtés elhagyása? IGEN! "Na jó jó, de biztos nem lesz drágább klímával fűteni még ha jó minőségű is, mint gázzal?" Jelenlegi gázárral számolva nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ha az ön klímája 1 kW elektromos áramból több mint 3,4 kW fűtési teljesítményt tud előállítani, akkor ön már olcsóbban fűt légkondival, mint gázzal! A nálunk kapható berendezések 3,8–4,2 kW-ot állítanak elő. Egyetlen kivétel: a professzionális japán Daikin gyártó terméke az URURU-SARARA, mely 5,14 kW hűtési energiát ad, a 1 kW áram felvétel mellett! - Számolja ki, mekkora veszteség önnek, ha továbbra is gázzal fűt és nem egy inverteres klímával (és emellett az inverteres klímáknak további előnyei is vannak mind a hűtés, mind a fűtés terén, tudja meg itt)!
- Barátja sokallja a gázszámláját? Mutasson neki ön egy jobb fűtési lehetőséget!
- Nézze meg a Daikin URURU-SARARA professzionális légkondicionálót!


A klímaberendezés szűrőrendszerei: hogyan működik és milyen tüneteket okozhat?
Jó tudni, hogy a klímaberendezés nem friss levegőt fúj a helyiségbe, hanem ugyanazt a levegőt hűti, forgatja és szűri. Ebben a zárt levegőhűtő rendszerben könnyen elszaporodnak a baktériumok, a vírusok és gombák. Ahogy a piszkos mosógép sem tudja teljesen tisztára mosni a ruhákat, úgy a lakásban belélegzett levegő sem lehet tökéletesen tiszta, ha nem tiszta klímaberendezés és légtisztító állítja azt elő. A klímaberendezés szűrőrendszerének elsődleges funkciója, hogy a szűrőn telepedjenek meg a levegőből kiszűrt anyagok, és ne jussanak vissza klimatizálás során, a keringtetett lehűtött levegőbe. Abban az esetben, ha nem tisztítják klímaberendezés szűrőjét a szezon alatti használat folyamán, illetve évente minimum 2-3-szor, a klímaberendezés beltéri egységét speciális tisztítószerrel, akkor a szennyeződések, és betegséget okozó anyagok, vagyis a fertőzött levegő visszajuthat a klimatizálás folytán a légtérbe. Mindez súlyos légúti megbetegedésekhez vezethet, melynek tünetei hasonlítanak a tüdőgyulladás szimptómáihoz.


Antiallergén szűrő, mi az hogy allergén?
A klimatizálás közben a hűtött helység levegője rendszerint kiszárad, ez okozhat fejfájást, szédülést, kimerültséget, légzési panaszokat, légszomjat, valamint a szem és a nyálkahártyák (torok, orr) szárazsága is tapasztalható. S ha már a szárazságról van szó, a bőr is gyakran megsínyli a klíma hűs levegőjét. Sokan ízületi fájdalmakra is panaszkodnak, illetve előfordulhat megfázás is, ha a külső magas hőmérsékletről érkezünk a nagyon lehűtött helységbe. Az allergia (orrgyulladás, asztma, láz, kiütés, fáradságérzet, fejfájás, teljesítménycsökkenés, étvágytalanság, láz, verejtékezés, izzadás, stb.) forrása. Az allergén leginkább fehérjéből áll és a legismertebb típusai az atkák, a pollen, az állatszőr stb. Ezek a bőrön, a légutakon, illetve az emésztőrendszeren keresztül jutnak be a szervezetbe. Sokan vagyunk, akik kifejezetten szeretik a klímatizált helységet, és olyanok is akadnak akik inkább csak elviselik, mintsem direkt élveznék a lehűtött levegőt. Azonban azt mindannyian tudjuk, bizony vannak veszélyei a légkondicionálónak. Hogyan védekezzen? Az előzőekből kiderül, hogy a különböző speciális szűrök ellenére is valóban az egészségünk múlhat a rendszeres karbantartáson. Akár otthon, akár a munkahelyen felszerelt klíma, rendszeresen karbantartatott legyen, és minimum évente legalább 1-2-szer egy alapos vegyszeres tisztítást is be kell iktatnunk.

Tippjeink a klíma használat során: – gondoskodjon a mérsékeltebb hűtésről
– ne üljön a klímából kiáramló hideg levegő útjában
– igyon sok vizet
– rendszeresen hidratálja a bőrét
– az irodában a könnyű nyári öltözetet egészítse ki egy harisnyanadrággal, illetve vékony kardigánnal
– szellőztessen rendszeresen
– napi egyszer pár percre menjen ki a szabad levegőre és szellőztesse ki a fejét, tüdejét
– ha kontaktlencsét visel, vagy hajlamos a szeme a kiszáradásra, legyen Önnél műkönny


Mik a klíma előnyei?
A kánikulában csökken a reakcióidő és a koncentráció. A klímatizált helységben mindez nem probléma. Az ideális hőmérséklet nagyban fokozza a hatékonyságot, vagyis segíti a munkavégzést. A nagy melegtől fokozódik a test párolgása, ez kellemetlen közérzetet okozhat. A légkondicionáló ezt a kényelmetlenséget is feledteti.


Mekkora klímaberendezés szükséges a lakásunkba, irodánkba, üzletünkbe?
A klímaberendezés választásnál azt kell figyelembe venni, mekkora légköbméterű (térfogatú) helyiséget akarunk klímatizálás formájában hűteni. A légkondicionálás hűtőteljesítmény számolásnál, alapestben 35W/légköbméter, padlástér 40W/légköbméter, iroda 45 W/légköbméter, üzlet 50W/légköbméter, hőszigetelt üvegfelület 200W/négyzetméter közlendő hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ezek az adatók viszont csak kizárólag tájékoztatás jelleggel szolgálnak.
Magánlakások hűtőteljesítmény számolásához ez a szám jó közelítéssel használható. Ezt a számítást módosítja milyen tájolású az épület, mekkora az üvegfelülete, milyen hő leadó berendezések vannak, hány fő tartózkodik a klímatizálás folyamán a helyiségben, stb.
Irodák, számítógépes munkahelyek, szerver szobák, olyan üzletek, ahol gyakran nyílik az ajtó, boltok, ahol több hűtő is üzemel ezeknél mindenképp szakember tanácsát, kell kérni. Ha alulméretezzük a szükséges hűtőteljesítményt, vagyis az igényelttől kisebb gépet vásárolnak, akkor a klímaberendezés gyakrabban kapcsolja a kompresszort vagy folyamatosan üzemel. Ennek ellenére nem tudja a megfelelő, illetve beállított hőmérsékletet a helyiségben "előállítani". Így amellett, hogy nem érjük el a kívánt komfortérzést, jelentősen magasabb villanyszámlával, kell számolni és a készülékünk élettartalma is rövidül. Ebből rögtön következik, hogy a klímaberendezés kiválasztása nem elégséges a becsült légköbméter alapján, ugyanis ugyanolyan légköbméter-paraméterű helyiségben akár kétszeres is lehet a hőterhelés, csupán a tájolás szerint.


Minek a teljesítménye a kW?
A klímaberendezés hűtőteljesítménye valamint a klíma berendezés villamos teljesítménye. Tapasztalat nagy vonalakban az, hogy a villamos teljesítmény általában harmada a klíma hűtőteljesítményének típustól függően. Vagyis a például egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű klíma megközelítőleg 0,95-1,1 kW villamos teljesítményű. A klímaberendezés megvásárlást megelőzően messzemenően figyelembe kell venni a gyártói ajánlást. Van vajon elegendő tartalék áramerősség (Amper), mert a kompresszor indításakor jelentős áramlökéssel kell számolni, nem elég az üzemi áramot figyelembe venni. A vezetékek keresztmetszete, megfelelő átmérőjű, amiről üzemeltetni kívánja a klímát. Minden képen vásárlás előtt elektromos szakember bevonása szükséges, mert ha a meglévő elektromos vezeték keresztmetszete kicsi, úgy a mérő óránktól külön elektromos megtáplálást kell biztosítani vagy a klíma beltéri egységhez, vagy a klíma kültéri egységhez, ez gyártmánytól eltérő lehet. Ahol az indítási áramlökést csökkenteni szeretnénk, ott érdemes inverteres szabályzású klímaberendezés alkalmazását fontolóra venni. Ez minden bizonnyal többe kerül, mint egy hagyományos, de azon túl, hogy esetleg nem szükséges hálózatot bővíteni, működéskor is kb. 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt, ezért gazdaságosabban lehet üzemeltetni.


Mit kell tudni az elhelyezésről?
Nem mellékes, hogy a klímaberendezés kültéri egység milyen távolságra helyezhető el a klíma berendezés beltéri egységtől, mert a kompresszor nem képes a hosszabb vezetékek ellenállását legyőzni, ezért működési hibák léphetnek fel. A fenti kérdéseken túljutva el kell vezetni a klíma beltéri egységből a kondenzvizet. Rosszul alkalmazott megoldásként sok esetben egyszerűen kicsöpögtetik a járdára, az utcára. Praktikusabb megoldás, ha esővíz-elvezető vagy szennyvízcsatornába vezetik. Szennyvízcsatorna választása esetén ügyelni kell a bűzzáró szifon alkalmazására, amely üzemszünet esetén (télen) sem engedi vissza a bűzt a vezetéken a klímatizált helység légterébe. Ezen utóbbi elvezetések általában bontással járnak, amely megemeli a költségeket az utólagos helyreállítási munkálatok miatt is, ezért célszerűbb felújítások vagy már az építkezés fázisában elvégezni ezt. Nem mellékes a klíma berendezés beltéri, de a kültéri egység zajszintje sem. A légkondicionáló beltéri egység zajossága a mi nyugalmunkat, a kültéri egység viszont a szomszédainkét zavarhatja. Elmondható, hogy gondosan kell megválasztani a kültéri helyzetét, aminek során több szempontot is figyelembe kell venni. Az épület jellege, a hűteni kívánt helyiség elhelyezkedése nagyban befolyásolja az alkalmazhatóságot. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a szintkülönbséget sem, mekkora emelőmagasság leküzdésére alkalmas a klíma berendezés típusa, illetve a leghosszabb csőtávolság betartása a beltéri illetve kültéri egység közt. A klíma szerelés költségeket jelentősen megdrágíthatja az alpintechnika alkalmazásának szükségessége. Általában engedély köteles nem megengedett, hogy épület főhomlokzatára klíma kültéri egységet helyezzenek el, ebben az esetben vagy a tető, vagy az épület egy másik, belső udvar felé néző homlokzatára kell szerelni azt. Ez viszont társasház esetében eshet közös területre, vagy zavarhatja a szomszédokat. A közös képviselővel mindenképpen egyeztessen lakás klimatizálás előtt. Nem szabad elfelejteni viszont, hogy hiába van a készülék elektromos oldalon helyesen bekötve, megszerelve, amennyiben a gépészeti oldalon nem tartottuk be a helyes technológiát, csővezetési előírásokat, vákuumozást stb., akkor a készülék szinte bizonyosan nem fog helyesen működni, sőt várhatóan rövid időn belül tönkremegy. A gépészeti szerelés és ennek ismerete nem választható el az elektromos szereléstől, de mindkettőt tökéletesen kell elvégezni, hogy a megfelelő eredményt kapjuk. Ne feledjük, klíma szerelés elvégzéséhez hatósági vizsga szükséges, és ezt egy fényképes igazolvány igazolja, hogy a szerelő tisztában van a környezetvédelem, klímatechnika és elektromos részletekkel, amelyek mind együttesen szükségesek ehhez a szakmához. Csak villanyszerelői gyakorlattal felelőtlenség klímát szerelni, mint ahogy csak gépész szerelői gyakorlat sem elégséges.


Miért szükséges, hogy szakember szereljen be klímát?
A klímaberendezések beszerelése olyan szerszámokat, gépeket igényel, ami nem áll rendelkezésre minden vállalkozásban, így a klíma szerelés-beüzemelést mindenképpen szakszerviz végezze. Ráadásul, ha nem szakszerviz üzemeli be a vásárolt készüléket, azt is kockáztatja a vásárló, hogy nem szakszerű beszerelésből eredő kárért a klímaberendezés gyártója nem vállal felelősséget, garanciális javításra, alkatrész cserére nincs mód! Amennyiben szakszervizre bízza a beüzemelést, érdeklődje meg a beüzemelőtől, hogy jogosult-e a vásárolt márka szerelésére és a garanciajegy kitöltésre. Ha nem garanciális szerviz szereli be berendezését, akkor szintén a jótállás elvesztéséhez vezet az út.


Hogy használjam otthon a klímaberendezést?
Javasoljuk, hogy a hőmérséklet különbség maximum 10 °C eltérés legyen a klímatizálás alkalmával használt helyiség és a környezeti hőmérséklet között. A nagy hőmérséklet különbség megviseli az emberi szervezetet és akár gyulladást, meghűléses megbetegedést okozhat. Ügyeljen a friss levegőpótlásról. Az oldalfali split klímaberendezés általában olyan konstrukcióban készül, hogy a hűtendő helyiség levegőjét forgatja át és hűti le, vagyis nem a külső friss levegőből állít elő hűtött levegőt, (de vannak már olyan berendezések melyek bizonyos mennyiségű friss levegő bevitelre is alkalmasak). Ezért javasoljuk, hogy mielőtt bekapcsolja a klíma készüléket, szellőztesse ki a helyiséget. Javasoljuk rendszeres használatnál napközben történő szellőztetést.


Kell-e karbantartani a klímaberendezést?
A klíma karbantartását a garanciafüzetben leírják, a jótállási feltételek részeként. Vásárlás előtt tájékozódjon a jótállás feltételeiről. Általában éves két alkalommal történő karbantartást előírnak, aminek elvégzését a karbantartó szerviznek a garanciajegyen le kell bélyegezni. Ez típusfüggő ezért mindenképp érdeklődjön a szakforgalmazónál, márka kereskedelemnél.


Kell-e pótolni a hűtőközeget klíma használat során?
A klímaberendezés zárt rendszerű a hűtőközeg szempontjából, ezért a hűtőközeg nem kerülhet környezetébe. A klímaszerelést követően a nyomást és nyomástartást a szerelők leellenőrzik. A hűtőkör kialakításnak gáztömörnek kell lenni, ezért ha a rendszer "szivárog" addig a hűtőközeg nem kerülhet betöltésre. Csak szándékos, direkt rongálás következményeként kerülhet ki a hűtőközeg a rendszerből. A beszerelést követően ügyeljünk rá, hogy a csöveket véletlenül se fúrják, vagy roncsolják meg!


Miért jó dolog az autóklíma?
Szabályozni tudjuk az utastér hőmérsékletét, így csökkenteni tudjuk a fáradságérzetet, szinten tartható vagy növelhető a koncentráció. Esős időben meggátolhatjuk a szélvédő párásodását, elősegítve a biztonságos vezetést. Télen sokkal nagyobb hatásfokkal leolvasztható a lefagyott első szélvédő. A belső keringetés funkciót használva nemcsak komfortos környezetben utazhatunk, de kizárhatjuk a külső büdös, szennyezett levegőt is. És még sorolhatnánk...


Miért fontos a klíma (légkondicionáló) karbantartás?
A felszerelt és üzembe helyezett készülék(-ek) karbantartását évente 2-3 alkalommal szükséges elvégezni! Ha egészségesen akar klímát használni, ha nem akar több áramot fizetni, ha szeret egészséges környezetben élni, és ha megmaradjon készülék garanciája, szakemberre kell bízni e feladatot is. A klímakészülék üzemeltetése során nagy mennyiségű levegő áramlik át a hőcserélőn, ami levegőből különböző szennyeződéseket hoz magával. Ezek a szennyeződések idővel lerakódhatnak a hőcserélőnk felületén, ami károsítja a berendezést és annak optimális működését. Ezért ha egészséges környezetben kíván élni, a karbantartást mindig végeztesse el szakemberrel és így megmarad a készülék garanciája is.

Karbantartás során elvégzett feladatok:
– Beltéri egység gombátlanítása, baktérium mentesítése
– Kültéri egység tisztítása, nyomás mérés
– Hollander csatlakozók utánhúzása
– Elektromos egységek átvizsgálása, csatlakozók utánhúzása
– Légszűrők tisztítása esetleg cseréje a beltéri egységben
– Komplett beszabályozás (nyomás értékek ill. automatika)

A megfelelő klíma-karbantartás mellett elkerülhetőek a betegségek. A szakszerűen karbantartott és megfelelő szűrőkkel ellátott légkondícionálók az allergiások számára akár segítséget is jelenthetnek a levegő tisztításával, megszűrésével. A klímák által esetlegesen előidézett betegségek között legismertebb az úgynevezett légionárius tüdőgyulladás, amit a pangó langyos vízben megtelepedett és elszaporodott Legionella baktériumok válthatnak ki. A lakásokban leggyakrabban használt split-klímáknál a Legionella baktérium legfeljebb a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben, a beltéri egységünkben telepedhet meg. Ez esetben tisztítás hiányában inkább a penészgomba elszaporodása valószínű, aminek a spóráira viszont sokan allergiásak. Mivel ezek a klímák az adott helység levegőjét használják és "forgatják", kintről nem kerülhetnek bele szennyező anyagok - az erkélyeken, ablak előtt elhelyezett kültéri egységekre kerülő madárürülék, egyéb szennyeződés például nem juthat vissza a rendszerbe. Kicsi az esélye, hogy a klíma – eltekintve a túl alacsony hőmérsékletű használatból fakadó meghűléstől – önmagában terjesszen bármilyen betegséget, sőt, az egyre fejlettebb szűrőmegoldások még akár a levegő minőségét is javíthatják. Már léteznek olyan split berendezések is, melyeknél megoldották a hűtött helyiség szabályozottan történő levegőellátását is.


Mi az a hőszivattyú?
A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, a közvetítő közeg így lehűl, vagy felmelgszik. A hőenergiát elvonjuk valamilyen forrástól (hőnyerő közeg) és máshol azt leadjuk, hasznosítjuk. Fűtés esetében a hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy talaj, míg a hőátadás oldal a fűtendő tér. Hűtés esetén a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt elvonjuk a tértől és a levegőbe, vízbe, talajba juttatjuk.


Hogyan működik a hőszivattyú?
A hőszivattyú a hőcserélő folyadékot áramoltatja egy párologtatón, kompresszoron, kondenzátoron és egy expanziós szelepen keresztül. A hőcserélő folyadék gáz halmazállapotúvá válik, felmelegszik, amint a hőt felveszi hőcserélőn keresztül a hőnyerő közegtől. Ezt követően a kompresszoron áthaladva tovább nő a hőmérséklete a sűrítés folyamán. A kondenzátorban majd lecsapódik, ahol leadja a hőt egy másik hőcserélőnek. Ezt nevezzük Carnot folyamatnak.

Berger Klímatechnika
1. Kondenzátor hőcserélő 2. Expanziós szelep 3. Elpároló hőcserélő 4. Kompresszor

Ahhoz, hogy a hőszivattyút hűtésre is használhassuk egy váltó szelepre is szükség van, ami megfordítja az áramló hőcserélő folyadék, ezáltal a hőáramlás irányát.


Miért jó a hőszivattyú?
A hőszivattyú kevesebb energiát (elektromos áram) használ, mint amennyit lead (hő). A kinyert hőenergia és a befektetett elektromos energia arányszámát teljesítmény tényezőnek (COP - Coefficient Of Performance) nevezzük, amely a hőszivattyú legfontosabb jellemzője. Ebben az értelemben a hőszivattyú hatásfoka nagyobb, mint 100% (általában 300-600% lehet).


Mire használható a hőszivattyú?
A különböző hőszivattyús rendszerek használhatók fűtésre és/vagy hűtésre, melegvíz előállításra háztartási, ipari és mezőgazdasági méretekben egyaránt.


Mi szükséges a hőszivattyú működéséhez?
A hőszivattyúval működő rendszert három részre oszthatjuk:

Hőnyerő közeg (hőforrás)
A hőszivattyú és a hozzá kapcsolódó hőcserélők, amelyeken keresztül a hőátadó közeg és víz áramlik.

A hűtési, fűtési hálózat
A hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy föld. A hőnyerő közegtől egy "külső hőcserélő" szállítja a hőenergiát közvetlenül a hőszivattyúba a hőcserélő folyadék segítségével. Előnyös, ha a hőmérséklet különbség a hőnyerő közeg és a hőcserélő folyadék, a hőcserélő folyadék és a hőátadó oldal hőmérséklete között állandó. Ez egyes hőszivattyú fajtáknál nem kivitelezhető.

Az elosztó hálózat a hőszivattyú után lehet a fűtési, használati melegvíz rendszer vagy egyes hőszivattyú típusoknál a hűtési rendszer. Fűtés esetén a legoptimálisabb működést a korszerű alacsony hőmérsékletű fűtési módozatkonál érhetjük el, mint például a fal-, mennyezet-, szegély- vagy padlófűtés.


A hőszivattyú megújuló energia forrást használ?
Igen a hőszivattyú megújuló energia hasznosítási eszköz. A legtöbb hőszivattyú közvetve a napenergiát hasznosítja. A hőnyerő közeg a levegő, talaj, víz esetén tárolja a nap sugárzását, amit a hőszivattyú hasznosít. A földszondás hőszivattyúk egyes fajtái alkalmasak a geotermikus energia hasznosítására.


Mik az előnyei a hőszivattyúnak?
Energia hatékonyság: A hőszivattyúk energia hatékonyak, mivel a befektetett (kifizetett) energiánál (elektromos) több energiát (hő) termelnek. A szolgáltatott és befektetett energia arányát a COP teljesítmény tényezővel írjuk le.
Környezetbarát: A hőszivattyúk megújuló és maradék, hulladék energiákat hasznosítanak a konvencionális fosszilis (olaj, gáz, szén) helyett.
Megtérülés:Az üzemeltetési költsége a hőszivattyúnak alacsonyabb, mint a hagyományos fűtési-hűtési módozatoknak. A kezdeti beruházási költség igaz magasabb, mint az egyéb konvencionális rendszereké, de a hosszú élettartamnak és a folyamatosan növekvő energia áraknak eredményeképp biztosan megtérül a hőszivattyús rendszer ára.

Egyes típusok előnyei és hátrányai:

Víz-víz hőszivattyú:
+ legmagasabb COP: 5–7 (W10–10 °C fokos vízhőmérsékleten mérve)
+ állandó COP biztosítása
+ passzív hűtés kialakításának lehetősége
+ nem szükséges alternatív fűtési rendszer
– nagy mennyiségű vizet igényel
– jelentős munkálatok, hosszú előkészítést igényel
– kút elapadása esetén nem működik

Föld-víz hőszivattyú (szondás kivitel):
+ jó COP: 4.5–5 (B0–0 °C fokos talajhőmérsékleten mérve)
+ állandó COP vel működik
+ passzív hűtés kialakításának lehetősége
+ a jövőbeni működés teljesen biztosított
+ szinte bárhova telepíthető
+ nem szükséges alternatív fűtési rendszer
– drága telepítés: fúrás
– nagy földmunkát igényel

Föld-víz hőszivattyú (földkollektoros kivitel):
+ jó COP: 4.5–5 (B0 – 0 °C fokos talajhőmérsékleten mérve)
+ állandó COP vel működik
+ passzív hűtés kialakításának lehetősége
+ a jövőbeni működés teljesen biztosított
+ nem szükséges alternatív fűtési rendszer
– nagy földmunkát igényel
– hűtheti a fák gyökerét (min. 2 m távolságot kell tartani)
– nagy területet igényel (2–2,5 x a fűtött terület)

Levegő-víz hőszivattyú:
+ egyszerűen, olcsón telepíthető
+ nem igényel előkészítést
+ bárhova telepíthető
+ könnyen integrálhaó a meglévő fűtési rendszerbe
+ a föld és vizes hőszivattyúkhoz képest kisebb beruházást igényel
+ kül- és beltéri típusok
– alacsony COP: 2.6–3.5 (A2–2 ºC fokos levegőn mérve)
– hőmérséklet függő COP
– alternatív fűtési rendszert igényel
– beltéri kivitel esetén zajhatás (54 dB) figyelembe vétele


Mikor térül meg a hőszivattyú?
Hőszivattyú alkalmazásával lehetőségünk van házunk teljes fűtésének ellátására. Átlagosan egy hőszivattyú COP értéke 3-6 között változik, ami azt jelenti, hogy a fűtéshez szükséges energiának 1/6-t - 1/3-t kell befektetnünk elektromos áram formájában, a többit a hőszivattyú nyeri a forrásából. Ez azt jelenti, hogy máris olcsóbban fűtünk, mint vezetékes gáz esetén és ne felejtsük el, hogy a gáz árak növekedése napjainkban sokkal drasztikusabbak, mint az elektromos áram árának növekedése.
A hőszivattyú gazdaságosan és gyorsan tudja biztosítani a használati melegvíz ellátását is. Alkalmas hőszivattyú típus választása esetén, házunk hűtését is megoldhatjuk a legmelegebb napokon is, lényegesen olcsóbban, mint bármilyen klíma készülékkel. Az általunk forgalmazott hőszivattyúk, mind hosszú fejlesztések eredményei. Egytől egyig jó minőségű alkatrészekből állnak, melyek garantálják a minimum 40 éves élettartamot, amely időtartam alatt a hőszivattyú sokszorosan visszatermeli az árát a felhasználónak.


Van valamilyen akadálya a hőszivattyúk alkalmazásának?
A föld-víz hőszivattyúk a nagy helyigény és a nagy földmunkálatok miatt nem javasoltak már berendezett vagy kisebb kertek esetén. Bár a munkálatok befejeztével semmi látható nyoma nem marad a hőszivattyús rendszernek. Levegős hőszivattyúk esetén nagyon fontos az elhelyezése a hőszivattyúnak, a megfelelő légáramlat biztosítása végett. A hőnyerő közeg (hőforrás) és a fűtendő tér közötti nagy hőmérséklet különbség lecsökkenti a működési hatásfokot. A legoptimálisabb működés a két közeg közötti kis hőmérséklet különbség mellett érhető el.


Reméljük, a kezdeti lépésekben megkönnyítettük a döntést, ha mégse talált választ kérdésére, keressék irodánkat elérhetőségeinken, állunk rendelkezésre!